Friss topikok

  • Kyyra: @Xlendon: remélem használ valamit! @épészmérnök: ilyet még nem hallottam de tetszik! köszi :) (2012.07.07. 22:16) Hőségriadó
  • Kyyra: @Tina0611: kb nekünk is ennyi volt a válasz... bár hozzátették, hogy a kórházbeli élmények okozha... (2012.06.28. 13:06) Cicisztrájk

Hasfájós a baba! Mit tegyünk

2012.06.02. 09:21 - Kyyra

Címkék: baba babamasszázs espumisan kamillatea cseresznyemag párna hasfájós baba gripe water biogaia infacol woodwards mecsek baby colief csepp laevolac babatea

 

 A babakori hasfájásnak – másnéven kólikának – a mai napig nem tudták 100%ra megállapítani az okát. Sejtések vannak, mint például a bélrendszer fejletlensége. A kólikás babák szülei pontosan tudják milyen szivet tépően és fájdalmasan tudnak zokogni ilyenkor a babák. Általában egy meghatározott napszakban sírnak a babák és akár 2-3 órát is nyűgösek lehetnek. Főleg éjszaka vagy este, és sokak szerint a fiúkra jellemzőbb.

 

Mit tehetünk?

 

A baba hasa – ha csak anyatejet vagy azt is kap – fájhat attól is amit az anya eszik. Ezért ha arra gyanakszunk, valamelyik étel okozza a tüneteket érdemes lehet akár naplót vezetni, hogy melyik nap mikor és mit evett anya. Ehhez érdemes tudni, hogy amit megeszünk, nagyjából 4 óra alatt kerül át az anyatejbe. A puffasztó dolgokat és a tejtermékeket lehetőségeinkhez mérten kerüljük! Vannak például babák, akik egyáltalán nem bírják a csekély mennyiségű tejet sem.

A tápszeres babáknál – akik akár kizárólagosan vagy pótlásként kapnak tápszert – sokszor egy tápszerváltás megoldja a problémát. A tápszer töményebb mint az anyatej, jobban megterheli a pocakot. Van már kifejezetten hasfájós babáknak készített tápszer. Ilyen például a Beba vagy a Milumil komfort. Utóbbit eszi az én fiam is. De van még megannyi fajta, érdemes a gyermekorvos tanácsát kikérni ezügyben!

Amit mi tehetünk: figyeljünk oda mit eszünk, sokszor ha kicsit megtornáztatjuk a babát segít az is. Sokan próbálkoznak a cseresznyemag párnával, ami 1000 Ft körül van, és állítólag tényleg használ na meg nem csak hasfájásra jó (fel kell melegíteni és a baba pocijára tenni, helyettesíthető akár egy hajszárítóval felmelegített textilpelussal és úgy betakarni a babát).

Lehet a baba pociját kicsit és óvatosan masszírozni. Ezt a védőnőtől mindenképp kérdezzük meg, kérjük meg, hogy mutassa meg mielőtt belevágunk. Vannak teák hasfájós babáknak – mecsek, édeskömény tea – de van, akinél ez csak további görcsöket okoz. Itt megemlítem, hogy a szoptatós teától is fájhat a baba pocija.

 

Vannak még „csodaszerek” is, ha a baj nem múlik:

 

Infacol: 50 ml-s kiszerelésben kapható kb. 2000 Ft. Könnyű beadni, mert ilyen cseppentő féleséggel kell felszívni és a baba szájába adni. Így a kiméréssel sem kell szenvedni. Minden étkezés előtt tanácsos adni, ami egy napi 8x evő babánál azt jelenti, hogy egy doboz másfél hétre elegendő nagyjából.

 

Espumisan csepp: 10 ml-s kiszerelés, kb. 1500 Ft. Hatóanyaga dettó ugyan az mint az infacolé csak a segédanyagok mások. Ezt már csepegtetni kell – én kiskanállal adtam be a babának – 25 csepp minden étkezés előtt. Ha teljesen függőlegesen tartjuk az üveget baromi nehéz számolni a cseppeket, mert szinte ömlik. Ez a mennyiség kb 1 hétre elegendő.

 

Gripe water: vagy másnéven angolvíz. Több fajta an, mi a woodward’s félét használtuk/használjuk. Ez a készítmény 1 hónapos kor alatt NEM adható! 150 ml és egy kávéskanállal kell adni étkezés közben vagy után de MAXIMUM napi 6 alkalommal. Ez 2500 Ft körül van árban. Ez fogy a leglassabban.

 

Az előbb felsoroltakról tudni kell, hogy a szélgörcsök okozta bántalmakra vannak. Az infacol és az espumisan működési elve ugyan az, a levegőbuborékokat hivatott megszüntetni a pociban. De nálunk például nem oldották meg a problémát. A szelek távoztak, de a pelust volt, hogy napokig nem rakta tele pedig erőlködött szegénykém már úgy hogy vörösödött  feje. Így felhívtam a védőnőt, aki a következőt ajálotta:

 

Laevolac: 100 ml-s kiszerelés 500Ft körüli áron. Ha már nagyon nem ment a dolog 5 ml-t – vanmérőpohár – tettem a tápszerbe és kb 3 óra múlva ki is fejtette a hatását. De ez nem fenttartható adag! Nem adható folyamatosan, legalábbis nem sokáig. Én kb 4x adtam – minden másnap – és ezután beállt a napi egy telerakott pelusra.

 

Colief cseppek: na ezzel nincs személyes tapasztalatom. 7 ml-s kiszerelés és 3000 Ft körüli ár. Egy hétre elég, a pontos adagolást nem tudom. Akik próbálták az ismeretségi körömben nagyjából kétharmaduknál bevált de volt, akinél nem! Érdemes utána olvasni neten pontosan hogy-miként működik, van honlapja is.

 

BioGaia: ezt az orvos ajánlotta mikor kérdeztem ne váltsunk e tápszert mondjuk a Bebára. Erre azt mondta annak rosszabb az íze, nem fogja megenni de ez az ami abban a tápszerben van, ebben nincs próbáljam ki. Ára kb. mint a coliefnek és hasonlóan kicsi kiszerelés. Még nem próbáltam.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kyyra90.blog.hu/api/trackback/id/tr514560699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása