Friss topikok

  • Kyyra: @Xlendon: remélem használ valamit! @épészmérnök: ilyet még nem hallottam de tetszik! köszi :) (2012.07.07. 22:16) Hőségriadó
  • Kyyra: @Tina0611: kb nekünk is ennyi volt a válasz... bár hozzátették, hogy a kórházbeli élmények okozha... (2012.06.28. 13:06) Cicisztrájk

Aludj el Kisember....

2012.06.24. 18:57 - Kyyra

Címkék: zene cumi alvás baba altatás suttogó ferber ringatás

Alvás. Ebből jut a legkevesebb az újdonsült anyukáknak (és apukáknak). A szerencsésebbek 3-4 órát is tudnak aludni egyszerre, a kevésbé mázlisták akár fél óránként is kelhetnek. Vannak praktikák, de minden baba más, rá kell jönnünk, hogy a mi babánknál mi válik be, milyen igényei annak...

 

A legfontosabb, hogy már egészen kis korban kialakítsunk egy menetrendet. Ez nem azt jelenti, hogy mindennap pontban 8-kor le kell fektetni a gyereket, de a sorrend ne változzon (később kibővülhet meseolvasással stb.). Nálunk egy úgy néz ki, hogy fürdés, felöltözés, lámpa leolt és vacsi. Így nagyjából 9 körül eszik és most 2 hétig egész szépen működött, hogy hajnali 3kor kelt leghamarabb megint enni. Most ez 2 napja felborult de ilyen még sokszor lesz.

Amit még fontos tudni, hogy a babák alvási fázisai rövidebbek egy felnőtténél. Míg egy felnőtt ember alvási ciklusa kb 90 perc addig egy babáé 50-60 perc, ezért is rosszabb mikor felébred, hiszem a mi alvási ciklusunkat pont félbevágja. Kb 10 percig tart náluk az aktív alvás. Ezt könnyű észrevenni, ilyenkor grimaszolnak, mosolyognak, nyitogatják a szemüket és mocorognak is. Ha mélyen alszanak akkor végtagjaik elernyednek, ujjacskáikat szétnyitják, légzésük egyenletes lesz.

A babáknak szükségük van segítségre az elalváshoz úgy mint minden máshoz is eleinte. De ezt is ki fogják nőni illetve meg fogják tanulni. Sok módszer van erre, lássunk párat, először amiket én is próbáltam:

Ringatás: a legtöbbet alkalmazott módszer, az esetek többségében beválik. Arra kell nagyon figyelni hogy ne rázzuk a babát! (még akkor sem ha már sírunk a fáradtságtól és idegességtől) 

Zene: ha valami halk, lassú zenét játszunk el az is beválik sokszor, néha elég dúdolni vagy énekelni is! (ez nem az X-faktor, senkit nem érdekel milyen hangunk van). Én az aludj el kisember kezdetű dalt vagy a mackótestvér egyik betétdalát szoktam énekelni, néhanapján a vidéki sanzont.

Fehér zaj: például porszívó vagy hajszárító hangja. Nyugtató hatással van a babákra, bár én nem értem hogyan, de bevált! Nem, nem kezdtem el éjnek idején porszívózni, se hajat szárítani. Youtube a jó barátom, és ha beírjuk a keresőbe hogy vacuum cleaner noise máris több órányi ilyen hangfelvételt kapunk.

Ha hasfájós a baba lehet úgy is altatni, hogy kitámasztjuk a lábacskáit ahogy felhúzza a pocijához, egy plüssel vagy kispárnával. Nálunk bevált.

Ha szopi közben alszik el: nembaj! De ilyenkor érdemes várni úgy 10 percet mielőtt leraknánk, hogy már mély alvásban legyen így nem riad fel.

Együtt alvás: nem minden szülő díjazza, nem is kötelező (főleg ha szeretnének a szülők magánéletet is élni, akkor aludjon csak a kiságyban a picúr), de engem megnyugtat, hogy ott van mellettem.

Cumi: sok baba könnyebben elalszik vele. A szopó mozgást imitálja ami nyugtat, ritmust ad, könnyebben alszik el a baba, de vannak veszélyei (pl cumizavar).

Nekem szerencsém van. Az esetek nagy többségében a fiam elalszik egyedül és nagyon hamar. De van, hogy énekelek Neki vagy simogatom. Mellette fekszem amég el nem alszik de nem foglalkozom Vele amég nem sír.

Vannak amiket még nem próbáltam, de remélem nem is kell, mire eléri azt a kort. hogy alkalmazhatnám már nem lesz gond az alvással. Az egyik ilyen a Ferber módszer aminek nagyjából annyi a lényege hogy ha sír a kicsi akkor napról napra később megyünk be hozzá, ki sosem vesszük az ágyból csak egy előre kitalált szöveggel nyugtatjuk meg. 6 hónapos kortól lehet kísérletezni vele. Ezt soha nem fogom kipróbálni, ha valakit érdekel elmondom miért, de itt nem részletezem.

Suttogó módszer: itt nem kell sírni hagyni a babát, be kell hozzá menni és halk beszéddel, simogatással megnyugtatni, de nem kivenni a kiságyból. Ezt 8 hónapos kortól ajánlják kipróbálni.

Mindent összevetve próbálkozni kell! Első lépés az esti rituálé kialakítása aztán jöhet a többi. Azt ne várjuk, hogy hipp hopp átalussza majd az éjszakát (ha így lesz akkor szerencsések vagyunk, vagy rájöttünk valamire amit más nem tud, ez esetben könyörgöm osszátok meg velünk, többiekkel a titkot), sőt gyakran előfordul, hogy csak 1 éves kor után történik ez meg. Mi egyelőre 3 hónaposak vagyunk, úgyhogy ahogy jönnek a tapasztalatok, úgy bővítem a posztot is!

Jó éjszakát!

A bejegyzés trackback címe:

https://kyyra90.blog.hu/api/trackback/id/tr504608232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása